Składniki
- filet z łososia – 100 g
- biały ryż – 50 g
- zielone szparagi – 100 g
- plaster cytryny
- olej lniany – 1 łyżka
- koperek
- sól i pieprz
Czas przygotowania
20-25 minut
Filet z łososia podzielić na dwie części, zdejmując skórę. Doprawić solą, pieprzem, posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Usmażyć rybę na patelni grillowej. Umyć szparagi, odciąć twarde końce. Do wody w wysokim garnku dodać szczyptę cukru i sól, zagotować. Związać delikatnie główki szparagów, dzięki czemu będą lepiej trzymały się w pozycji pionowej, i włożyć je ostrożnie do wrzątku. Gotować 10 minut. Odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, ugotować go w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerz usmażonego łososia, ryż i szparagi, które można dodatkowo polać olejem lnianym.
Tłuste ryby, takie jak łosoś, są doskonałym źródłem białka, witamin
A, D i E oraz kwasów tłuszczowych
z grupy Omega-3 niezbędnych do
prawidłowej pracy serca.