Składniki
- jajka – 3
- papryka – 2
- pełnoziarniste wafle ryżowe – 3
- koperek lub szczypiorek
- humus
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól i pieprz
Czas przygotowania
15 minut
Papryki pokroić w grube plastry, oczyścić z pestek, ułożyć na rozgrzanej patelni w sporych odległościach od siebie. Na każdy paprykowy krążek wbić jajo i przyprawić je solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Wafle ryżowe posmarować humusem. Przełożyć usmażone jaja na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Humus, popularny w kuchni arabskiej, to ciecierzyca
zmiksowana z czosnkiem,
sokiem z cytryny, oliwą
oraz pastą tahini (z nasion
sezamu). Jest doskonałym
źródłem białka pochodzenia
roślinnego, żelaza,
manganu, siarki, cynku
oraz witamin C i B6.