Jajko sadzone w ramce paprykowej na waflach ryżowych z humusem

Przepis

Składniki

  • jajka – 3
  • papryka – 2
  • pełnoziarniste wafle ryżowe – 3
  • koperek lub szczypiorek
  • humus
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól i pieprz

Czas przygotowania

15 minut

Papryki pokroić w grube plastry, oczyścić z pestek, ułożyć na rozgrzanej patelni w sporych odległościach od siebie. Na każdy paprykowy krążek wbić jajo i przyprawić je solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Wafle ryżowe posmarować humusem. Przełożyć usmażone jaja na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Humus, popularny w kuchni arabskiej, to ciecierzyca
zmiksowana z czosnkiem,
sokiem z cytryny, oliwą
oraz pastą tahini (z nasion
sezamu). Jest doskonałym
źródłem białka pochodzenia
roślinnego, żelaza,
manganu, siarki, cynku
oraz witamin C i B6.