Składniki
- ugotowane brokuły – 100 g
- jaja – 3
- płatki owsiane górskie lub błyskawiczne – 50 g
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czas przygotowania
15 minut
Ugotowane warzywa rozgnieść widelcem w głębokim naczyniu. Rozbić jaja, dodać do brokułów, wsypać płatki, doprawić do smaku, wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Smażyć z dwóch stron na małym ogniu.
Brokuły są cennym źródłem przeciwutleniacza, jakim jest witamina C, witamin z grupy B , A, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Poza tym zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają proces trawienia. Dzięki bogatej
zawartości witamin i minerałów brokuły mają korzystny wpływ na zdrowie.
Chronią przed wrzodami żołądka, anemią, wykazują korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.