Brokułowy omlet

Przepis

Składniki

  • ugotowane brokuły – 100 g
  • jaja – 3
  • płatki owsiane górskie lub błyskawiczne – 50 g
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Czas przygotowania

15 minut

Ugotowane warzywa rozgnieść widelcem w głębokim naczyniu. Rozbić jaja, dodać do brokułów, wsypać płatki, doprawić do smaku, wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Smażyć z dwóch stron na małym ogniu.

Brokuły są cennym źródłem przeciwutleniacza, jakim jest witamina C, witamin z grupy B , A, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Poza tym zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają proces trawienia. Dzięki bogatej
zawartości witamin i minerałów brokuły mają korzystny wpływ na zdrowie.
Chronią przed wrzodami żołądka, anemią, wykazują korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.