Składniki
- płatki owsiane górskie – 200 g
- suszona żurawina lub rodzynki – 50 g
- ziarna słonecznika – 20 g
- orzeszki ziemne niesolone – 40 g
- mąka razowa – 20 g
- białka jaj – 10
- proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- słodzik lub miód
Czas przygotowania
15 minut + 25-30 minut pieczenia
Białka ubić, dodać je do płatków owsianych. Dosypać ziarna słonecznika, żurawinę, orzechy i mąkę oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę odstawić na kilka minut. Wyłożyć blachę folią aluminiową, formować łyżką małe, spłaszczone ciasteczka i wykładać na blachę. Wierzch ciasteczek delikatnie posmarować miodem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Piec ciasteczka 25–30 minut.
Żurawina jest bogata w witaminę C, A, B1,
B2, błonnik , wapń, żelazo, jod oraz fosfor. Ma
działanie moczopędnie, przyspiesza oczyszczanie
organizmu z toksyn i dobroczynnie wpływa
na stan pęcherza moczowego.