Klopsiki drobiowe

Przepis
  • zmielony filet z kurczaka – 300 g
  • ząbek czosnku
  • cebula – 1/2
  • jaja – 1
  • ziarna słonecznika – 3 łyżki
  • ostra i słodka papryka
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Czas przygotowania

15 minut

Mięso wymieszać w naczyniu z jajem, ziarnami oraz poszatkowaną cebulą i czosnkiem, doprawić. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Formować niewielkie klopsiki i smażyć je na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem. Klopsiki świetnie smakują z kaszą jaglaną.

Ziarna słonecznika są dobrym
źródłem nienasyconych
kwasów tłuszczowych
i aminokwasów. Zawierają
szereg witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach —
A, D i E oraz witaminy
z grupy B. Regularnie spożywane
przyczyniają się
do wzmocnienia kośćca,
wzroku oraz dostarczają
organizmowi cennych
antyoksydantów.