- zmielony filet z kurczaka – 300 g
- ząbek czosnku
- cebula – 1/2
- jaja – 1
- ziarna słonecznika – 3 łyżki
- ostra i słodka papryka
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czas przygotowania
15 minut
Mięso wymieszać w naczyniu z jajem, ziarnami oraz poszatkowaną cebulą i czosnkiem, doprawić. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Formować niewielkie klopsiki i smażyć je na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem. Klopsiki świetnie smakują z kaszą jaglaną.
Ziarna słonecznika są dobrym
źródłem nienasyconych
kwasów tłuszczowych
i aminokwasów. Zawierają
szereg witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach —
A, D i E oraz witaminy
z grupy B. Regularnie spożywane
przyczyniają się
do wzmocnienia kośćca,
wzroku oraz dostarczają
organizmowi cennych
antyoksydantów.