Składniki
- pomidory – 6
- mrożony szpinak – 400 g
- brązowy ryż – 1/4 szklanki
- czosnek – 2 ząbki
- orzechy laskowe – 5
- słodka papryka
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czas przygotowania
30 minut
Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. Szpinak dusić na oliwie, aż woda odparuje, następnie połączyć z ryżem, posiekanymi orzechami i roztartym czosnkiem. Ściąć czubki pomidorów, wydrążyć miąższ i posolić wnętrze. Napełnić farszem i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.
Brązowy ryż jest dużo
lepszym źródłem błonnika
pokarmowego, składników
mineralnych oraz witamin
niż biały. Jest też wolniej
trawiony, zapewnia więc
dłużej uczucie sytości.