Składniki
- krewetki koktajlowe – 200 g
- pieczarki – 100 g
- jabłko – 3/4
- pomidory – 1-2
- zielona pietruszka – 1/2 pęczka
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1/2 łyżki
- ketchup – 2 łyżki
- sól i pieprz
Czas przygotowania
15 minut + 30 minut chłodzenia
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i ketchupem, doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce. Pieczarki obgotować w osolonej wodzie, pokroić w plastry. Jabłko obrać, pokroić w plastry. Pieczarki oraz jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną natką. Krewetki obgotować w osolonej wodzie i osączyć. Wszystkie składniki wymieszać ze schłodzonym sosem, odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem sałatkę ułożyć na liściach sałaty i obłożyć cząstkami pomidora.
Krewetki są bogatym źródłem białka. Jak wszystkie owoce morza zawierają witaminy z grupy B oraz niezwykle cenny selen, który działa przeciwnowotworowo,
a także: cynk, magnez, wapń i jod.