Zupa rybna

Przepis

Składniki

  • świeży łosoś – 300 g
  • krewetki – 500 g
  • limonka – 1/2
  • marchew
  • pietruszka
  • seler – 1/2
  • czerwona papryka – 1/2
  • pomidorki koktajlowe – 10
  • brokuł
  • świeży imbir
  • mleczko kokosowe – 1 opakowanie
  • pasta rybna – 1 łyżka
  • brązowy cukier – 1 łyżka
  • curry – 1 łyżka
  • kurkuma – 1 łyżka
  • ostra papryka – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Czas przygotowania

15 minut

Do garnka wlać oliwę, dodać łyżkę startego imbiru, curry i kurkumę, pastę rybną, wycisnąć limonkę. Smażyć 1 minutę. Następnie dolać 0,7 litra bulionu warzywnego, dodać brązowy cukier, posiekaną w paski marchew, paprykę, seler i pietruszkę oraz mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu 2–3 minuty, włożyć pokrojonego w kostkę łososia, brokuły, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, gotować kolejne 2–3 minuty. Na zakończenie dołożyć krewetki i pomidorki, gotować na małym ogniu około 5 minut.